Uusi päätoimittaja siirtää fokuksen mobiiliin

Jussi Tuulensuuta on pakko luonnehtia lehti-ihmiseksi. Vai mitä sanotte miehestä, joka julkisesti tunnustaa lukevansa lehtiä myös saunassa? Useimmiten Tuulensuu lukee kuitenkin lehtiä älypuhelimellaan, niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin. Hänen mielestään puhelimella pystyy lukemaan mainiosti myös pitkiä lehtijuttuja. Toki myös perinteiset paperilehdet kuuluvat hänen päivänsä arkeen.

Aamulehdessä Tuulensuu muistetaan ennestään terävänä nuorena miehenä, joka luki tarkasti ja myös kommentoi muiden toimittajien tekstejä. Hän ymmärsi hyvin nopeasti, mikä jutussa oli olennaisinta. Jussi Tuulensuu palasi vanhaan työpaikkaansa Aamulehteen, nyt toiseksi päätoimittajaksi vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen rinnalle. Hän kertoo oppineensa toimittajan ammatin työskennellessään Aamulehden toimituksessa taittavana toimittajana. – On ilo palata tänne takaisin, hän sanoo.

Uudella päätoimittajalla on yksi toimittajan tärkeimmistä ominaisuuksista: hän sanoo olevansa utelias ihminen. – Olen kiinnostunut ymmärtämään, mitä ihmisten mielessä liikkuu. Jos haluaa muuttaa maailmaa, täytyy ymmärtää, että ihmiset ajattelevat loppujen lopuksi hyvin eri tavalla asioista. Kaikissa maailman kiistakysymyksissä on kyse siitä, että ihmiset eivät ymmärrä toisiaan.

Jussi_tuulensuu_600

Tuulensuun mielestä johtajuudessa on olennaista se, että johtaja puhuu ääneen siitä, mihin suuntaan olemme menossa, jotta ensisijainen tavoite on kaikilla mielessä. Hänen mielestään lehden tekemisessä on tärkeää olla ratkaisemassa lukijoiden ja asiakkaiden ongelmia. Tuulensuu haluaa, että on tulevaisuudessa aiempaa enemmän ihmisten matkakumppanina. – Että olemme siellä, missä lukijakin haluaa olla.

Tuulensuu luotsaa Aamulehden tulevaisuuteen

Aamulehdessä Tuulensuuta odottavat isot uudistushankkeet. Niiden haltuunotto sujunee, sillä sekä päätoimittajan historia että olemus kertovat kyvystä tehdä paljon asioita yhtä aikaa.

Aamulehden kehityksestä hänellä on selkeä näkemys – mobiili on ainoa suunta. ”Missä tahansa lehdessä tärkein asia on nyt kääntää täysin fokus mobiiliin. Sen kertoo paitsi analytiikka, myös havainnot kauppajonoissa.

Lehtien tulevaisuus vaatiikin suurta ajattelutavan muutosta. Digikehityksen on oltava vahvaa. ”Olennaista on vastata kysymyksiin, jotka ovat lukijoiden elämässä jatkuvasti läsnä. Meillä täytyy olla rahanarvoisella tavalla kiinnostavaa sisältöä, joka kehittyy ja on olemassa lukijaa varten.”

jussituulensuu_800

 

Maakuntalehti parantaa maailmaa

Aamulehdellä on vankka asema Pirkanmaalla, eikä sen uhka ole uutiskilpailu muun paikallisen median kanssa. ”Kilpailemme sosiaalisen median lisäksi kuntourheilua, kaupungilla kävelyä, kaljan juontia, sauvakävelyä, veneilyä, matkustelua vastaan. Ihmisillä on aika paljon tekemistä.”

Aamulehti haluaa tehdä Tampereesta paremman paikan.

Maakuntalehdellä on kuitenkin vastuunsa maakunnan kehittämisestä ja kehittymisestä. ”Lehden lähtökohta on tuottaa lisäarvoa, ja Aamulehti haluaa tehdä Tampereesta paremman paikan. Joskus se tarkoittaa myös kriittisyyttä.”

Johtamisen opeissaan hän palaa toisen asemaan asettumiseen, lukijalähtöisyyteen: ”Miten voimme palvella?”

Johtajan on ajateltava tulevaisuutta ja saada toisetkin ajattelemaan sitä. ”Päätoimittajan tehtävä on auttaa löytämään pienet askeleet, joilla tulevaisuuteen kävellään rohkeasti nykyhetkestä. Työni on tämän kommunikointia joka päivä. Johtaminen on viestintää, uudestaan ja uudestaan.”

Olennaista on vastata kysymyksiin, jotka ovat lukijoiden elämässä jatkuvasti läsnä. Meillä täytyy olla rahanarvoisella tavalla kiinnostavaa sisältöä, joka kehittyy ja on olemassa lukijaa varten.

Lue myös nämä